Категорија - Култура

Култура Македонија

Собраниската Комисија за култура денеска ќе расправа за Годишната програма

Собраниската Комисија за култура денеска на седница треба да расправа за предлог-одлуката за одржување надзорна расправа за начинот на носење на Годишната...

Култура

„Златна рамка“ за Жаклина Крстевска, Петар Мирчевски, Петар Богоевски и постхумно за Томе Молдовски-Мољац

Почетокот на првото издание на филмската ревија посветена на македонскиот филм „Златна рамка” беше означено денеска со Свеченото собрание на Друштвото на...

Култура Македонија

Друштвото на писатели на Македонија ги додели наградите за најдобри книжевни дела во 2018

Друштвото на писатели на Македонија ги додели наградите за најдобри книжевни остварувања во 2018 година, во рамки на одбележувањето на 72 години од основањето...

Култура Македонија

Министерството за култура призна грешка само за „Златно славејче“

Комисиите за драмска дејност и за визуелни уметности, архитектура и дизајн го завршиле преразгледувањето на одбиените апликации и остануваат на истиот став во...

Култура Македонија

„Господ постои, името и е Петрунија“ на врвот на листата на жирито на фестивал во Берлин(ВИДЕО)

Филмот на Теона Стругар Митевска, „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ беше оценуван од жирито на „Берлинале“ во Германија, при што доби одлични првични...