Категорија - Култура

Култура Македонија

Министерот за култура Адеми: Програмата не ја потпишав со затворени очи, за конкурсите одлучуваа професионални комисии

Министерот Адеми рече дека објавувањето на резултатите од годишните конкурси на Министерството за култура во средствата за јавно информирање, предизвика низа...

Култура Македонија

Бузалкова за ревидираната програма за култура: „Забошотување, затнување усти, залажување…“

„За оние кои сè уште не виделе, излезе ‘ревидираната’ Годишна програма на проекти од национален интерес во културата. По мене, сè уште скандалозна“...

Култура Македонија

Скопје одбележува 76 години од депортацијата на македонските Евреи

Со повеќе активности денеска во Скопје ќе бидат одбележани 76 години од депортацијата на македонските Евреи, во организација на Еврејската заедница и Фондот на...

Култура Македонија Политика

Собраниска надзорна расправа за Годишната програма за култура

Собраниската Комисија за култура денеска на седница едногласно ја усвои нивната иницијатива да се одржи надзорна расправа за културните политики и начинот на...

Култура Свет

По 350 години од неговата смрт, Рембрант „лично“ дава совети за сликање со помош на технологија(ВИДЕО)

Информациите и технологијата, овозможија 350 години по неговата последна обука, гласот на мајсторот уште еднаш да се слушне во проектот The Rembrandt Tutorials...